
Diş Cerrahisi ve Periodontoloji Malzemeleri
Diş cerrahisi ve periodontoloji tedavilerinde kullanılan periodontoloji malzemelerinin birçok çeşidi vardır. Periodontal tedavinin en önemli amaçlarından biri periodontal patojenik mikroorganizmaların fazlaca bulunduğu dental plakların, diş taşlarının ve diş kökünün etrafını kaplayan kemiksi tabakanın uzaklaştırılmasıdır. Bu sebeple kök kazıması ve kök düzleştirmesi gibi yapılabilecek tedavilerde, periodontik el aletlerinin yanı sıra elektrikle çalışan çok sayıda kazıyıcı alet kullanılabilir.
Periodontal tedavide kullanılan aletler; kök yüzeyinin düzenlenmesi ve hastalıklı dokuların uzaklaştırılması gibi özel amaçlar için üretilmiş aletlerdir. Tedaviler esnasında kullandıkları periodontik el aletleri, periodontik cerrahi ekipmanlar ve cerrahi aletler kullanım amaçlarına göre özelleştirilmiş aletlerdir.
Periodontal aletlerden olan periodontal sondlar, cebin yerinin belirlenmesi ve derinliğinin ölçülmesinde kullanılır. Kretuarlar, primer olarak diş taşlarının uzaklaştırılması için kullanılan aletlerdir. Ucu sivridir ve her iki kenarı da keser. Perio küretler ise subgingival diş taşı temizliği (diş eti çizgisi üzerinde biriken ve hekim tarafından kolayca tespit edilebilen) ve kök yüzey temizlemesi için kullanılır. Diş taşlarının uzaklaştırılması için el aletlerine alternatif olarak ultrasonik cihazlar kullanılmaya başlanmıştır.
Diş Cerrahi Aletleri ve Ekipmanları
Periodontal cerrahide doku forsepsleri, diş çekme forsepsleri ve elevatörler sık kullanılan aletlerdir. Diş hekiminin uygun gördüğü tedaviye göre kullanacağı cerrahi ekipmanlar da değişecektir. Örneğin sert yüzeyi olan kemik yüzeylerinin şekillendirilmesinde cerrahi bıçaklar kullanılabilir. Dokuda kesi yapmak amacıyla dental bistürü sapı da kullanılan diğer aletlerdendir.
Periodontik tedavilerde klemp olarak da bilinen hemostatik pensler de kullanılır. Klempler dokuları yakalayıp tutmaya yarayan, aslında damar yakalamaya yarayan el aletleridir. Tedavi sırasında damarların yakalanarak kanamanın durdurulmasına, kemik ve diş parçalarının tutulması veya diş çekim boşluğundan yumuşak dokuların temizlenmesi amacıyla kullanılabilir.
Portegüler, diş hekimlerine yardımcı diğer aletlerdendir. Cerrahi işlemlerde ağız içinde uygulanan tedavi sonunda yaraları kapatmak için dikiş işlemlerinde kullanılan alettir.
Diş İmplantı Tedavisi
İmplant tedavisi eksik dişlerin tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. İmplant materyalleri de teknoloji ve bilimin ilerlemesiyle çok çeşitli hale gelmektedir. Diş implantında önce çene kemiğinin içine biyouyumlu vidalar yerleştirilir. Daha sonra bu vidaların üzerine de diş protezleri eklenir.
Diş İmplant Tedavisinde Kullanılan Malzemeler
Diş implant tedavisinde kullanılan malzemeler, yapılacak tedavinin şekline göre değişebilir. Yapılan implant tedavisinin başarısı, vidanın yerleştirileceği kısımdaki kemiğin miktarına bağlıdır. Hastanın kemiğindeki kalitenin veya kemik miktarının azalması tedavinin sonucu etkileyebilir. Diş hekimi tarafından yapılan muayeneler sonucu yetersiz kemik olduğuna karar verilirse, kemiğin genişliği ve yüksekliği ayarlanabilir. Bu işlemlerde kullanılan malzemeler kemik greftleridir. Uygulanacak tedaviye ve implant malzemelerinin çeşidine bağlı olarak da implant malzeme fiyatları da değişebilir.
Protetik tedavilerde simantasyon, köprü ve kronların bağlantısında yapılan bir işlemdir. İşlem aşamasında malzemelerin daha kalıcı bir şekilde uygulanmasını sağlar. İmplant simanları da implant işlemlerindeki son aşamada gerekli kısımlar için uygulanır.
İmplant materyallerinden popüler olanlardan biri de titanyum implant materyalidir. Biyouyumluluğu yüksek olan bir malzemedir. Kemik doku, titanyumun girintili çıkıntılı yüzeylerine doğru büyüme göstererek gelişir.
Diş Cerrahi Malzemeleri ve Periodontoloji Malzemeleri MedexSepeti’nde
Diş hekimlerinin önerdiği üstün kalitede ve alanında öncü markaların diş tedavi malzemelerini MedexSepeti’nden bütçe dostu fiyatlarla satın alabilir, ürünlerle ilgili sorularınızı uzman ekibimize iletebilirsiniz.
Mini bıçaklı küretlerin gracey küretlerden farkı nedir?
Mini bıçaklı küretlerin bıçak uzunluğu standart boyuttaki gracey küretlerinin yarısı kadardır. Gelişimsel çöküntülere ve dar veya derin ceplere adaptasyonu daha iyidir.
Universal küretler ve gracey küretlerin farkı nedir?
Universal küretler, ağızdaki dişlerin tüm yüzeyleri ve bölgeleri için kullanılabilir ve aletin her iki kenarı da keser durumdadır. Çalışan yüzü sadece yukarı yönde kıvrılır. Ayrıca çalışan yüz boyun kısmıyla doksan derece açı yapar. Gracey küret ise bölgeye has kullanılır ve sadece dış kenarı keser. Çalışan yüzü iki yönde kıvrılır. Ek olarak, çalışan yüz boyun kısmıyla yetmiş derece açı yapar.